Bajai ponty halászlé
Hozzávalók négy személyre
: 2-2,5 kg megtisztított ponty, 3 nagy db vöröshagyma, só, kb. 4 evőkanál édes-nemes piros paprika, 2-2,5 liter víz, 1 evőkanál konzerv paradicsompüré vagy 1 dl száraz vörösbor, 4-5 db erős cseresznyepaprika, 1 csomag "Bajai halászlétészta".Előkészítés
: Az alaposan megtisztított pontyot (pontyokat) kb. 5 mm-enként beirdaljuk (3-4 mm mély bemetszést végzünk a hal húsába), felszeleteljük és darabonként besózzuk úgy, hogy az irdalások közé is megfelelő mennyiségű só kerüljön. Legalább 2-3 órát hagyjuk állni a sóban. (A sózást akkor végeztük el megfelelően, ha főzés közben sót nem, vagy csak minimális mennyiségben kell a léhez adnunk.) A halikrát, tejet, esetleg további belsőségeket külön tesszük, nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk, és a bogrács aljára tesszük.Elkészítés
: A hagymára ráöntjük a vizet, és erős tűznél felforraljuk. A forrástól számított 5 perc elteltével belehelyezzük a halszeleteket. Miután ismét felforrt, rászórjuk a pirospaprikát, a cseresznyepaprikát. Ezt követően 8-10 perc múlva rátesszük a paradicsompürét vagy a vöröbort — amelyik éppen a rendelkezésünkre áll, mivel csupán a halhús szétesését hivatott megakadályozni — valamint a belsőségeket. A halhús forrásától számítva 30-40 perc szükséges a halászlé elkészültéig. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát. A halszeleteket külön tálcára tesszük, a halászlét pedig a tésztára öntve vagy külön tálban (ízlés vagy inkább megszokás szerint) tálaljuk.Megjegyzés
: A bajai halászlé elkészítésének kultusza van. Az ínyencek már-már szertartásszerűen főzik; nem elsősorban pontyból, hanem több fajta ("vegyes") halból készítik. Igazi recept nem létezik! A bajai halászlé főzését csak gyakorlat alapján lehet megtanulni, vagy a "nagyoktól" eltanulni (ha hagyják!)Bartalis család receptje
Halételek, … Baja, 1998
.......................................................................................................................................
Aranyérmes halászlé receptje
(négy személyre)
A három darab halat nagyon gondosan megtisztítjuk, majd a hasát felvágjuk, és a gyomrát óvatosan eltávolítjuk úgy, hogy az epe el ne fakadjon. (Ha mégis elfakadna, a halat azonnal gondosan, folyóvízzel mossuk át). Az esetleges halikrát vagy haltejet fé
lretesszük, és a hal végbélnyílását kivágjuk. A hasüregében összefolyt vért benne hagyjuk. Ezután a hal fejében található kopoltyút eltávolítjuk. A halat sűrűn, egyenletesen, fél centiméterenként beirdaljuk, közben a halfejet levágjuk, a keserűfogát eltávolítjuk. A beirdalt haltörzset 3 centiméter széles szeletekre vágjuk, majd a feldarabolt szeleteket besózzuk. A 30 dkg megtisztított hagymát hajszálvékony szeletekre vágjuk és a halszeletek közé keverjük. Az egészet hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára (minél hosszabb ideig — akár 8-10 óráig is — tartjuk a hűtőben, annál jobb lesz az íze). Az így elkészített halat 4 liter vízzel bográcsba tesszük (ha nincs bográcsunk, megfelelő méretű fazékban, óvatos keverés mellett gáztűzhelyre is feltehetjük főni). Az edénybe a vízzel együtt beletesszük a megmosott 5 db cseresznyepaprikát. A forrás megindulásakor az előre kimért édes paprikát beleszórjuk az edénybe. Erős forrás mellett max. 30 percig főzzük. A forrás megindulása után — miután a paprikát beleszórtuk — 10 perc elteltével kóstolunk. Kóstolás után a korábban félretett halikrát és haltejet beletesszük az edénybe. Ízlés szerint ízesítjük. Házilag gyúrt gyufatésztával tűzforrón tálaljuk.Lovász Imre, a VIII. Országos Halfőzőverseny győztese.
.......................................................................................................................................
Hozzávalók egy halászléhez:
(1kg halhoz:)
1 nagy fej vöröshagyma
A bajai halászlét
:Mások szerint a ha
lászlé főzése közben nem kell figyelni az időt, ugyanis ha az ember tízpercenként megiszik egy kisfröccsöt, akkor úgy a negyedik után kell a paprikát beletenni a lébe, és úgy a hatodik, hetedik táján már lehet tálalni az ételt. Utána el lehet kezdeni borozgatni........................................................................................................................................
Tiszai halászlé
Hozzávalók:
-500 gr apróhal
1-1,2 kg ponty vagy egyéb nagy hal
-
Készítése:
A halféléket megtisztítjuk, megmossuk, az ikrát és a haltejet hidegre félretesszük. A ponty fejét, farkát levágjuk, a törzsét kb. 3 cm-es darabokra vágjuk, gyengéden megsózzuk és a felhasználásig letakarva hidegen tartjuk. Az apróhalakat a ponty fejével és farkával együtt egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát , majd felöntjük annyi vízzel, hogy a halakat é
(Forrás:
http://www.szeged.hu/)